Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη ο μεγάλος νικητής των Βραβείων Ίρις 2021

DIGGER MOVIE

Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη ανακηρύχθηκε ο μεγάλος νικητής των Βραβείων Ίρις 2021 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), κερδίζοντας συνολικά δέκα βραβεία, ανάμεσα στα οποία καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

   «Ευχαριστώ την ΕΑΚ και όλους τους παραγωγούς που με στήριξαν και αγκάλιασαν αυτήν την ταινία. Αυτό το βραβείο είναι για όλους τους συντελεστές της ταινίας, γιατί αν αγαπήθηκε από την Ακαδημία, είναι επειδή αγαπήθηκε από τους συντελεστές της», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Τζώρτζης Γρηγοράκης τονίζοντας πως «υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι Έλληνες σκηνοθέτες και θέλουμε τη στήριξη της πολιτείας».

   Μετά από μια χρονιά όπου τα βραβεία της ΕΑΚ δόθηκαν μέσω zoom, φέτος η τελετή απονομής επέστρεψε στην φυσική παρουσία και φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Άλσος, στο Πεδίον του Άρεως, με παρουσιάστρια την stand-up comedian Κατερίνα Βρανά, ενώ μεταδόθηκε και σε live streaming στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.

   Το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) δόθηκε στην ταινία «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι» της Αγγελικής Αντωνίου. Ο «Ράφτης» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν και το «Παρί» του Σιαμάκ Ετεμάντη κέρδισαν από δύο βραβεία, ενώ η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη με τις πιο πολλές υποψηφιότητες (15), έφυγε μόνο με ένα, το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Βασιλική Καλλιμάνη.

   Επιπλέον των βραβείων στις 22 φετινές κατηγορίες, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε την ηθοποιό Μαίρη Χρονοπούλου και τον μακινίστα Γιάννη Παπαδάκη, για τη συνολική προσφορά τους στον ελληνικό κινηματογράφο.

   «Τον κινηματογράφο τον λάτρεψα από την πρώτη στιγμή κι αυτός με αγάπησε με τη σειρά του δεν μπορώ να πω. Κι ο κινηματογράφος μου έδωσε μεγάλες χαρές. Μου αρέσει να παίρνω βραβεία και ευχαριστώ την Ακαδημία που μου το χάρισε. Δείξτε μου έναν άνθρωπο που να μην του αρέσει να παίρνει βραβεία και θα σας δείξω έναν μεγάλο ψεύτη. Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ απόψε», ανέφερε η Μαίρη Χρονοπούλου παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον πρόεδρο της ΕΑΚ Γιώργο Τσεμπερόπουλο και τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα, με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα. Και την ίδια να λέει: «αυτό το χειροκρότημα το δέχομαι για το θάρρος που είχα μετά από 25 χρόνια ν’ ανέβω και πάλι στη σκηνή και μάλιστα με μπαστούνι».

   Το δεύτερο τιμητικό βραβείο της βραδιάς απονεμήθηκε στον «εφευρέτη μερακλή της εικόνας», Γιάννη Παπαδάκη, ο οποίος είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους του Έλληνες σκηνοθέτες, τους ήρωες Έλληνες σκηνοθέτες που με το τίποτα κάνουν ταινίες. Είναι όλοι φίλοι μου ξέχωρα από συνεργάτες. Είμαι πολύ συγκινημένος. Ζήτω ο ελληνικός κινηματογράφος».

   Κατά την διάρκεια της τελετής απονομής ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου , Γιώργος Τσεμπερόπουλος ανακοίνωσε μία νέα δράση της ΕΑΚ για το ’21 και το ’22, με τίτλο «Χώρα σε Βλέπω: Ο 20ος αιώνας του Ελληνικού Σινεμά» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προβολής ελληνικών ταινιών μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, από την «Αστέρω» του Δημόπουλου, τον «Δράκο» του Κούνδουρου, τα «Κορίτσια για Φίλημα» του Δαλιανίδη και την «Ευδοκία» του Δαμιανού μέχρι την «Άκρη της πόλης» του Γιάνναρη. Με κύριο χορηγό το ΕΚΟΜΕ, χορηγούς το ΕΚΚ, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Οι 42 ταινίες θα ταξιδέψουν πλήρως αποκατεστημένες σε ψηφιακές κόπιες με λαμπερή εικόνα και κρουστό ήχο σε 21 πόλεις όλων των ηπείρων και της Ελλάδας. «Είναι μία δράση διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής της κινηματογραφικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανέφερε ο Γ. Τσεμπερόπουλος.

   Το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας απένειμε ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. « Η Ελλάδα αλλάζει , και τουλάχιστον ως άτομο αυτό με κάνει να αισθάνομαι πάρα πολύ άνετα σε μία Ελλάδα πολύ πιο συμπεριληπτική. Ως υφυπουργός προφανώς τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Η σχέση της πολιτείας με το σινεμά, όπως είπε νωρίτερα και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γ. Τσεμπερόπουλος, δεν ήταν και παραμένει ή δεν παραμένει η καλύτερη. Και θα ήταν ψέμα να πω ότι οι ταινίες που ήταν υποψήφιες σήμερα εδώ, δεν έγιναν από κάποιον άλλον πάρα μόνο από τους δημιουργούς τους και τους παραγωγούς τους και με κόπους που ήταν κυρίως ιδιωτικοί και όχι από την πολιτεία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Γιατρομανωλάκης και πρόσθεσε: «Παρά τα όσα κατά καιρούς ακούγονται στόχος είναι η ενότητα, και όταν λέμε ενότητα αυτό πρέπει να αποδεικνύεται με πράξεις. Για πρώτη φορά έχουμε ένα Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που εκπροσωπείται και ο τομέας των αιθουσαρχών που ήταν μέχρι τώρα απών. Για πρώτη φορά έχουμε ένα ΔΣ στο ΕΚΚ όπου οι γυναίκες πλειοψηφούν. Για πρώτη φορά ακούμε συμπράξεις όπως αυτή της ΕΑΚ με το ΕΚΚ και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά συμπράττουν όλοι αυτοί οι εποπτευόμενοι φορείς μαζί με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Για πρώτη φορά οι χρηματοδοτήσεις δεν γίνονται στα υπουργικά γραφεία και αρχίζουν να ξαναγίνονται στην ώρα τους. Για πρώτη φορά το ΕΚΚ και το ΕΚΟΜΕ συμπορεύονται σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την προαγωγή της ελληνικής κινηματογραφίας. Προφανώς τα ζητήματα του κλάδου είναι πολλά, προφανώς δεν γίνεται να λυθούν από την μια μέρα στην άλλη και προφανώς γνωρίζουμε ότι και οι πόροι είναι ελλιπείς. Έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την κινηματογραφική κοινότητα. Θεωρώ όμως ότι στοχευμένα και σταθερά σιγά σιγά η ελληνική κινηματογραφία ξαναμπαίνει σε μία τροχιά στήριξης από την πολιτεία».

   Βραβεία απένειμαν επίσης, μεταξύ άλλων, o πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, η Πάολα Ρεβενιώτη, ο Χρήστος Κουφός κι ο Παναγιώτης Καραπιπέρης από την ομάδα «Καθ’ οδόν», η ακτιβίστρια Τζεφ Μοντάνα, η Δήμητρα Ζώρζου (η φοιτήτρια που υπήρξε μάρτυρας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής), ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος, μέλη από την θεατρική ομάδα κωφών «Τρελά Χρώματα», η Kangela Tromokratisch, οι σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος και ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο ράπερ ΛΕΞ, ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης, η πρόεδρος της Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Μελίνα Δασκαλάκη, η εικαστικός Βιργινία Αξιώτη, ο Δημήτρης Γάκας (ιδιοκτήτης του Αθήναιον και του Αριάν), η μουσικός και ηθοποιός Ιντρα Κέιν, η πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών στην Ελλάδα Λορέτα Μακόλει, η ηθοποιός, σκηνοθέτης και μέλος της πρωτοβουλίας Women in Arts, Κατερίνα Μαυρογεώργη, ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους Ταινίας, σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος.

   Αναλυτικά τα βραβεία:

   Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφέ: Ιωάννα Λυγίζου-Digger

   Βραβείο Ενδυματολογίας: Julie Lebrun-Ράφτης

   Βραβείο Σκηνογραφίας: Δάφνη Καλογιάννη-Digger

   Βραβείο Ήχου: Λέανδρος Ντούνης, Francois Abdelnour, Simon Apostolou-Digger

   Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφέ: Ματθαίος Βούλγαρης, Δάφνη Καλογιάννη, Arnaud Chelet-Digger

   Βραβείο Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς-Παρί

   Βραβεία Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας-Digger

   Βραβείο Σεναρίου: Τζώρτζης Γρηγοράκης-Digger

   Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Τζώρτζης Γρηγοράκης-Digger

   Βραβείο ελληνικής μειοψηφικής συμπαραγωγής: Sow the Wind-Κωνσταντίνα Σταυριανού-Ρένα Βουγιούκαλου

   Βραβείο Μικρού Μήκους σπουδαστικής ταινίας: Βιολέττα-Φοίβος Ήμελλος

   Βραβείο Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων: Σεβαράμπες-Τζώρτζης Κόντος, Φαίδρα Βόκαλη, Ασημίνα Ντρέκη

   Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: Τεό, ο γείτονάς μου-Χρήστος Καρτέρης

   Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: Bella-Θέλγια Πετράκη-Κώστας Ταγκαλάκης

   Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: Νίκος Κυπουργός-Ράφτης

   Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου: Στάθης Σταμουλακάτος-Πρόστιμο

   Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου: Βασιλική Καλλιμάνη-Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς

   Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Βαγγέλης Μουρίκης-Digger

   Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Melika Foroutan-Παρί

   Βραβείο Σκηνοθεσίας: Τζώρτζης Γρηγοράκης-Digger

   Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ: Οι Άγνωστοι Αθηναίοι-Αγγελική Αντωνίου

   Βραβείο Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας: Digger-Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Μαρία Χατζάκου, Χρυσάνθη Καρφή Κώη, Gabrielle Dumon, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Michael Weber, Νίκος Κατσαούνης, Ernst Fassbender, Φένια Κοσοβίτσα, Άννα Νικολάου.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ν. Μπακοπούλου
Φωτογραφία από την ταινία «Digger»

Αφήστε ένα σχόλιο